UJEDINJENI U RAZNOLIKOSTI: BORBA ZA RAVNOPRAVNOST POLOVA

 

Kroz prethodne tekstove sam prikazala surovu realnostu u Srbiji kada je u pitanju položaj žene. A kada nailazimo na tako ozbiljan problem u vidu kršenja ljudskih prava, moramo reagovati.



      Srbija još uvek nije članica EU, ali bi i te kako mogla početi primenjivati pojedine vrednosti i ideje EU. Glavne ideje EU se ogledaju u poštovanju demokratije, slobode, vladavine prava, ljudskih prava i osnovnih sloboda, uključujući i prava manjina. Uz to, EU podstiče širenje svesti o određenim problemima, a samim tim očekuje i menjanje mišljenja i ponašanja, kao i otklanjanje stereotipnih stavova. To bi značilo da se promeni stav o ženama te da se iskoreni mišljenje da su žene manje vredne ili nesposobne. Na primer, ako žena hoće da radi "muški" posao, ne treba da bude osuđivana zbog toga ili pak sprečena u tome. Takođe, EU oštro kritikuje svaki oblik nasilja i zlostavljanja, a svojim programima doprinosi rešavanju tih problema. Osim toga, svojim programima podstiče veću zastupljenost žena, pa tako u državama članicama se vidi sve veća zastupljenost žena u politici, njihovo veće učešće na tržištu rada kao i u obrazovnim postignućima.



slika preuzeta sa: https://www.google.com/imgres?imgurl=http://unoportal.net/wp-content/uploads/2017/11/nasilje-nad-%25C5%25BEenama.jpg&imgrefurl=http://unoportal.net/2017/11/24/stop-nasilju-nad-zenama-u-srpskoj-u-prvih-10-mjeseci-ubijeno-6-zena/&tbnid=TuW2bKWSneHB-M&vet=1&docid=hT-eNG514oiW9M&w=620&h=350&hl=sr-RS&source=sh/x/im#imgrc=TuW2bKWSneHB-M&imgdii=o0J2x_dSdWdWsM

S druge strane, Srbija bi trebalo da preduzme mnoge mere s ciljem rešavanja i suzbijanja tih problema, kao na primer: buđenje svesti o ravnopravnosti, podsticanje borbe protiv seksizma, govora mržnje ili diskriminacije. Takođe, treba da edukuje ljude jer se jedino znanjem možemo boriti protiv predrasuda koje ozbiljno truju društvo i ugrožavaju pojedinca. Sve ove mere se temelje na budućem sprečavanju istaknutog problema, a isto tako treba se pružiti i pomoć ženama koje su to preživele. Treba im se omogućiti sigurnost i poverenje u društvo, treba im se omogućiti svaki oblik pomoći i zaštite. Reakcija na ovaj problem ne sme biti zakasnela i dugotrajna.


slika preuzeta sa: https://yourstory.com/2019/01/visualising-women-safety-2019-india-do-better

    Osim što ovim zaključkom želim da ponudim pojedine ideje za rešavanje ovog velikog problema, želim ovim i da istaknem ogromnu podršku svim ženama u svetu. Ženama koje su pretrpele nasilje,  ženama koje su prijavile nasilje i ženama koje trenutno trpe nasilje. Niko ne treba da živi u bilo kakvom strahu, zato NEMOJ DA ĆUTIŠ jer ĆUTANJE NIJE ZLATO. A da žene ne ćute je naša odgovornost, nas kao društva. Jer dokle god mi budemo postavljali nebulozno pitanje „A zašto je ćutala?“ ne stvaramo okruženje koje odiše podrškom i poverenjem. Sve žene ovog sveta su jake i hrabre, svaka na svoj način. Društvo ne sme dozvoliti da  ijedno ljudsko biće bude žrtva nasilja. 


STOP NASILJU!!!


preuzeto sa: https://www.google.com/imgres?imgurl=https%3A%2F%2Fi.imgflip.com%2F1hyz44.jpg&imgrefurl=https%3A%2F%2Fimgflip.com%2Fmemetemplate%2F90651460%2FWomen-United&tbnid=6MGzRmGrWUNibM&vet=10CAMQxiAoAGoXChMIsKrilOnf7gIVAAAAAB0AAAAAEAI..i&docid=xKArOizBAWbDPM&w=956&h=960&itg=1&q=women%20united&ved=0CAMQxiAoAGoXChMIsKrilOnf7gIVAAAAAB0AAAAAEAI#imgrc=6MGzRmGrWUNibM&imgdii=TJzhl4Ie1XL7ZM


Literatura i izvori:

·         https://www.evropskidnevnik.rs/ („Evropski dnevnik 2020./2021.“)

·         https://rm.coe.int/1680590175 („Strategija vijeća za ravnopravnost spolova“)

 

 

 

Comments

  1. Procitao sam ceo tekst, analizirao ga pazljivo iii...
    Slazem se u potpunosti!!!
    Oh cekaj, ispravka:
    Iznela si samo jednu stranu ove price, tako da je nemoguce da se slozim, jer je ovo toliko netacna i obmanjujuca prica. Zene su se izborile za prava?
    Hipoteticki, ako zatvorite nekoga ko je fizicki inferiorniji od vas, nekoga kog je tadasnje musko drustvo vec prihvatilo kao inferiornije. Kako ce da se oslobodi? Da se zali? Kome?
    Komsiji? Koji je isto to uradio svojoj zeni... Policiji? Koja ima isto misljenje....
    Davanje prava zenama deli identican uzrok kao oslobadjanje ropstva... Mnogo je tu vise politike umesano nego sto ja i ti mozemo da zamislimo.
    Zbog ovoga se NE SLAZEM sa tvojom prvom izjavom, da su se zene izborile za prava.
    Prouči ko je, kada i zasto dao zenama neko vid slobode i prava... Nemam vremena da pisem sve ovde.
    Dalje.
    Slazem se u potpunosti sa "femicid" delom i kako zene nisu sigurne.
    Ah cekaj, ispravka, khm khm: Da li znas sta se desi muskarcu kada ga zenska osoba prijavi za slanje poruka ? Za "uznemiravanje"...???
    I to ne neke pretnje, konstantan spam ili slicno, vec ako si se posvadjao sa devojkom koju volis, posaljes joj poruku, ona kaze ne, ti neces da odustanes i pitas opet pokusavajuci da joj pokazes da ti je stalo ...
    Nadji na internetu.
    Nije fer da samo jednu stranu prikazujes, jer ja sad mogu na osnovu svega ovoga da te jednostavno proglasim feministkinjom, sto je vrlo moguce ali necu nista da tvrdim.
    Umalo da izostavim da zene isto tako vrse nasilje nad muskarcima. U manjoj dosta meri fizicko, ali opet nasilje nije dozvoljeno.
    Deda(85) je osamario babu ( zenu sa kojom zivi 50 godina) i zavrsio u zatvoru na par meseci... Ali da, vi NISTE ZAŠTIĆENE...
    Dalje.
    Ne treba da bude osudjivana ako zeli da radi muški posao? Aha...
    Pa dobro, i ja bih voleo da je to tacno. Zasto? Zato sto bi onda trebalo i VI da idete u vojsku!!
    Da li znas koliko je tesko kada te odvoje od osobe koju volis 6 meseci i ophode se prema tebi kao prema zatvoreniku? Kada brojis dane i sate kada ces doci kuci i opet biti sa tom voljenom?
    Tako da ako ti se svidja prisilna mobilizacija, ti izvoli.
    Izrael je tu jedini uspeo da izjednaci taj segment odnosa musko-zenskih prava.
    SA PRAVIMA DOLAZE I OBAVEZE
    A pored toga, mislim da kad kazes "muski posao" misliš na neki uredan, poput vodjenja firme ili slicno... A naravno, ne pada ti na pamet da ides da radis na gradilištu, zar ne?
    Zakljucak:
    Ja volim i postujem zene vise nego sto vi same jedne druge postujete. Znaci, obozavam zene i njihovo drustvo. Mnogo mi vise prija nego muško, ali to je moje licno mišljenje. ALIIIIII...
    NEMAS pravo da napises jednu stranu price i tako lazes narod. Niko nema to pravo!
    Inace, solidno napisano.
    Pozdrav i preporucujem da prihvatis ovu kritiku kao upravo to - samo kritiku.

    ReplyDelete

Post a Comment