SUROVA REALNOST

 

Svi smo mi različiti, kao što sam prethodno napomenula, a lepota upravo i jeste u različitostima. Na taj način svaki pojedinac doprinosi ovome svetu i razvoju istog. Po čemu se muškarci i žene razlikuju? Ako mene pitate, jako malo zajedničkog imamo jer svaki muškarac i svaka žena imaju svoje kvalitete, svoju ličnost, svoje želje i ambicije. No, kada se radi o pravima, trebalo bi da budemo jednako tretirani, bez obzira na svaku pojedinačnu karakteristiku. Ipak ,uočavamo da su žene i dalje na lošijem glasu od muškaraca, pa i dalje veći deo populacije smatra žene glupim i nesposobnim za bilo kakav posao koji nije vezan za domaćinstvo.

 



  Položaj žena u Srbiji je, da kažem, sve gori i gori, s obzirom na to da se stalno propagira nekakav napredak. Da, napredovali smo od sedmog veka, ali i dalje ne živimo po standardima 21. veka. Od žene se svakako očekuje da skuva, opere i raširi veš, a od muškarca da ode na posao i donese kući platu. Moglo bi se reći da se skoro ništa nije promenilo, nažalost. Posebno je teško ženama iz ruralnih područja jer u većini slučajeva nemaju pravo na školovanje, ne mogu da se bave poslom kojim žele, već udovoljavaju mužu. Žene su se vekovima borile za svoja prava i izborile su se, ali kao da i nisu, kao da to niko ne poštuje – čast izuzecima. S ponosom slavimo 8. mart, dan posvećen ženama i svim njihovim dostignućima. Uprkos ovom napretku, stanje ženskih prava je i dalje žalosno i tužno. Postoji snažan i nemilosrdni pritisak protiv ženskih prava, nasilje i femicid nad ženama. Biljana Popović Ivković, državna sekretarka Ministarstva unutrašnjih poslova, iznela je da je statistika još uvek poražavajuća! Broj ubijenih žena od 2000. godine do sada gotovo je identičan na godišnjem nivou. DA, od 2000. godine do sada gotovo identičan na godišnjem nivou! Imam samo jedno pitanje - DA LI JE OVO NORMALNO? Kad će više da se prestane sa tim? Kad ćemo početi biti poštovane? Izvršioci femicida nad ženama ne biraju sredstvo, ako stvarno to žele, uradiće na jedan ili drugi način. Takođe, žrtve nisu samo žene, nego i deca. 

slika preuzeta sa: https://www.swindonadvertiser.co.uk/news/15801632.everybodys-business-dial-999-think-woman-abused/

Publikacija „Seksualno uznemiravanje u Srbiji“, autora M. Babović i M. Reljanović, iznosi još jedan šokantan podatak: „U poređenju sa zemljama iz regiona, Srbija ima niže stope rasprostranjenosti seksualnog uznemiravanja koje su žene iskusile nakon navršenih 15 godina samo od Ukrajine i Moldavije i više u odnosu na sve druge zemlje.” Isti podatak prikazan je i grafikonom:


Grafikon preuzet iz publikacije „Seksualno uznemiravanje u Srbiji“, autor: M. Babović i M. Reljanović, str. 11., https://www.osce.org/files/f/documents/d/5/473256.pdf

    Predrasude i stereotipi s kojima se žene nose su nebrojeni. Najviše volim da čujem kako muškarci pričaju sve najgore o ženi samo zato što je odbila poziv na piće. Naravno, to nije sve! Ne razumemo se u sportove, želimo da budemo domaćice, teško nas je razumeti i skoro da zaboravih, udaja nam je najvažnija. A ja bih rekla da je teže biti žena, nego razumeti ženu. Najtužnije od svega je što ostale države napreduju u vezi sa ljudskim pravima, a Srbija kao da stoji u mestu.

    Ursula fon der Lajnen (Nemačka) izabrana je za predsednicu Evropske komisije za period od 2019-2024. godine, te je prva žena na ovakvoj funkciji. Po ovome mogu da zaključim da Evropska unija svojim primerom ukazuje da i žene mogu biti na važnim i vodećim pozicijama. Angela Markel je savremeni primer jer ona vodi jednu od najjačih ekonomskih privrednih sila Evropske unije, ali i sveta. Nadalje, kako je istaknuto u „Evropskom dnevniku“, žene u Danskoj su prezadovoljne, one su ocenile svoj život na skali od 0 do 10 sa 8,1. Kada će žene u Srbiji oceniti zadovoljstvo svojim životom ocenom 8?


Žene na vodećim pozicijama: Ursula fon der Lajnen i Angela Merkel

slika preuzeta sa: https://www.deutschland.de/de/topic/politik/ursula-von-der-leyen-mit-angela-merkel

    U Srbiji je veoma loš položaj žene, nezaštićene su, a to potvrđuje i najnoviji primer pokreta #nisamtražila. Jako je važno ujediniti se i boriti se za naša prava u Srbiji. Ravnopravnost polova je preduslov za bolji svet.

 


Literatura i izvori:

·         https://direktno.rs/zivot/307791/zene-srbija-polozaj-drustvo.html

·         https://direktno.rs/vesti/drustvo-i-ekonomija/257639/zene-se-i-dalje-suocavaju-sa-stereotipima.html

·         https://www.danas.rs/drustvo/statistika-o-nasilju-nad-zenama-u-srbiji-jos-uvek-porazavajuca/

·         https://www.evropskidnevnik.rs/ („Evropski dnevnik 2020./2021.“)

·   https://www.osce.org/files/f/documents/d/5/473256.pdf („Seksualno uznemiravanje u Srbiji“, autori: M. Babović i M. Reljanović)

Comments